Quantcast
Channel: Art Lab Gnesta
Viewing all 198 articles
Browse latest View live

Art Lab Gnesta inleder samarbete med hembryggeri

$
0
0

Art Lab Gnesta har glädjen att presentera det nystartade företaget Gnesta hembryggeri AB, som blir våra nya grannar i huset på Bryggeriholmen i Gnesta.

Med start hösten 2014 hyr fastighetsägaren Stiftelsen Karl Schultz-Köln och Marita Mörck-Schultz ut delar av lokalerna i bryggerihuset till Gnesta hembryggeri AB. Företaget vänder sig till privatpersoner som har intresse av att tillverka öl för eget bruk. Kunderna kommer till Gnesta för att lära sig öltillverkningens grunder, och det går även att hyra utrustning för att komma igång med sin hembryggning.

Signe Johannessen, ordförande för Art Lab Gnesta säger: ”Sedan Art Lab Gnesta startade i bryggerihuset 2010 har vi velat arbeta med byggnadens historia. Men det har varit viktigt för oss att arbeta med de allra bästa. Efter samtal med representanter ur familjen Spendrup har vi nu kommit fram till en spännande samarbetsform. De kan öl, och de har en historisk koppling till bryggerihuset”.

I Bryggeriet har det funnits outnyttjade delar som Art Lab Gnesta inte tidigare haft möjlighet att utveckla. Samtidigt som Gnesta hembryggeri flyttar in i dessa outnyttjade rum renoverar föreningen två befintliga ateljéerna för gästande konstnärer. Detta gör också att Art Lab Gnesta kan ge konsten som produceras i huset ännu bättre förutsättningar. Parallellt med att företaget etableras planerar Art Lab Gnesta en vidare konstnärlig undersökning av bryggerikultur samt huset och ortens historia. Samarbetet är även förankrat hos grannarna i BRF Bryggeriholmen.

”Intresset för hembryggning har ökat under senare år, och jag tror att det här är en satsning som ligger rätt i tiden. Förhoppningen är att kunna attrahera ölvänner och framförallt sörmlänningar som länge drömt om att tillverka eget öl och som av olika anledningar aldrig gjort slag i saken” säger det nya företagets ordförande Mia Spendrup.

”Att vi hyr ut till Gnesta hembryggeri som bygger på kursverksamhet är helt i linje med vår arbetsmetod, som handlar om deltagande och kunskapsförkovring” avslutar Signe Johannessen.


I flyktens väntrum – Paula Urbano

$
0
0

I flyktens väntrum – Paula Urbano
18 oktober – 23 november 2014
Vernissage lördag 18 oktober kl 12-16

Vad händer med en människa när flykten blir till väntan?

Väg 57 sträcker sig genom Gnesta mot Flen. Där ligger Migrationsverkets förvar, ett boende för asylsökande flyktingar. Gnesta blir på så sätt ytterligare en punkt att passera för många människor med oviss slutdestination.

När konstnären Paula Urbano gästade Art Lab Gnesta hösten 2013 mötte hon en asylsökande man från Irak som blivit inlåst i förvaret i väntan på utvisning. Sedan dess har hon följt honom mellan Flen, Märsta, Eskilstuna, Bagdad och Teheran för att spela in en film som har premiär på Göteborgs filmfestival 2015. De arbeten som hon nu presenterar hos oss kan ses som förstudier till den längre filmen – två fristående arbeten som prövar olika perspektiv som konstnären mött under sin process.

Utsattheten i situationen ledde Urbano till den brittiska dramatikern Sarah Kane som parafraseras i videoverket ”I flyktens väntrum” (9.30 min). Genom att utgå ifrån delar ur Kane’s pjäs Psykos 4.48 med sig själv som skådespelare undersöker konstnären desperationen när någon fråntagits den mest basala kontrollen över sitt eget öde.

_MG_8629

Kanes ord ekar vidare ut ifrån det lilla rummets videoinstallation. Om videon illustrerar de inre villkoren för en tillvaro i ovisshet, så manifesteras de yttre villkoren i utställningens stora sal. I installationen ”Väntans proportioner” bjuds besökaren att kliva in i ett rum i rummet. Storleken på dessa rum motsvarar dels ett lägenhetskök, dels Migrationsverkets besöksrum i Flen.

Paula Urbano gestaltar de högst sensibla, personliga upplevelserna istället för att söka förklaringsmodeller i samhällssystemet. Men hur systemen drabbar enskilda personer genom sin fysiska och psykologiska kringskärning är en insikt som borde drabba oss alla, för att så småningom kunna omsättas i ett mer solidariskt omvärldsengagemang.

Tack till Alejandro Leiva Wenger som följt Paula Urbanos arbete och bidragit med en text som presenteras i utställningen.

Utställningsgrupp: Signe Johannessen, Caroline Malmström, Peter Olsén och Erik Rören.

Press:

Artikel i Östra Sömlandsposten

Const/Rodeo tipsar

 

Meeting You – en duo om vänskap

$
0
0

Dansproduktionen Meeting You startade när Scenkonst Sörmland bjöd in koreograferna och dansarna Helena Franzén och Ori Flomin till ett kommunspecifikt residency. 2014 har de gästat Art Lab Gnesta, och den 28 november presenteras produktionen på Elektron i Gnesta.

Föreställningen rör sig kring vänskap och samhörighet. Hur uppstår och skapas vänskap? Sätts vänskapen på prov då vi fullt ut ska dela alla beslut i skapandeprocessen? Helena och Ori vill utmana sig själva och pröva nya rörelsepraktiker genom att blanda in improvisation och hålla vissa delar öppna i den synbara koreografiska strukturen. Just detta överraskningsmoment, att handla och reagera oförberedd, är ett sätt att skapa det oväntade både i processen och i den färdiga föreställningen. Läs mer om produktionen hos Scenkonst Sörmland.

Koreografi och dans: Helena Franzén, Ori Flomin
Musik: Jukka Rintamäki (Silverbullit)

27/11 Konsertsalen Scenkonst Sörmland, biljetter 140 kr, kl. 18.00
28/11 Elektron, Gnesta, fri entré, kl 19.00

När föreställningen visas i Gnesta släpper vi även ett nytt nummer av vår tidskrift Fält. Utifrån minnet av en rörelse bidrar bl a Annette Taranto, Håkan Jelk, Elina Suoyrjö, Linda Persson, Linda Freigni Nagler och Gnesta konstnärliga ungdomsråd. Grafisk form: Louise Kelpe.

Välkommen!

Foto: Håkan Jelk

 

Ungdomsledarpris till Art Lab Gnestas GKU-ledare

$
0
0

Art Lab Gnestas Signe Johannessen och Erik Rören har tilldelats Gnesta kommuns ungdomsledarpris för sitt arbete med Gnesta konstnärliga ungdomsråd. Nu ser vi fram emot ytterligare ett år med projektet som samlar unga i Gnesta.

I slutet av december reser några av oss till ANET, Andamanerna i Indien för att sätta igång arbetet med Swamp Storytelling och ta emot utbytets första konstnär Mikael Lindahl.

Vi jobbar också vidare med nästa års program som bl a presenterar Giorgi Rodionov från Tblisi, ett seminarium med konstnären Frida Klingberg utifrån hennes projekt Bastu för arbetslösa som genomfördes hos oss tidigare i år samt nätverket för självorganiserade konstverksamheter och en mängd andra samarbeten. I vinter är Gnesta målarvägg öppen som vanligt, se vår hemsida för mer information.

Tack till alla er som besökt oss och som vi samarbetat med under året. God jul och gott nytt år – vi ses igen 2015!

Foto: Gnesta konstnärliga ungdomsråd tillsammans med Emanuel Hallklint och Johan Lidman.

Karl och Marita

$
0
0

I mellandagarna är det precis ett år sedan Karl Schultz-Köln gick bort. Stiftelsen som bär hans och Marita Mörck-Schultz namn (och som äger fastigheten där Art Lab Gnesta huserar) har nu fått en ny hemsida. Här presenteras arbetet med att bevara deras minne, och de produktioner som genomförts och planeras framöver.

Välkommen till www.karlochmarita.se!

Arbetslöshetserfarenheter

$
0
0

Lördag 2 maj kl 14.30

Vi lever i en högteknologisk tid där manuellt arbete automatiserats och omkring 8% av befolkningen kategoriseras som arbetslösa. Samtidigt förutsätter samhället ekonomiskt och socialt att man har ett lönearbete, inte bara för privat försörjning. Den som inte har ett lönearbete nekas tillträde till många förmåner och rum. Vad gör detta med oss som människor?

I samtalet Arbetslöshetserfarenheter diskuteras olika aspekter av arbetssamhället och hur konsten kan tala om det. Vilka metoder kan konsten erbjuda för att ställa nya frågor kring hur vi organiserar våra liv?

I samtal med:

Frida Klingberg som berättar om Bastu för arbetslösa, ett processbaserat verk i vilket hon anställer arbetslösa personer för bastubad och samtal om vilka erfarenheter och kunskaper om samhället man får genom ”att vara arbetslös”. Projektet presenteras i en utställning på Art Lab Gnesta i november 2015. Frida Klingberg är konstnär utbildad på Högskolan för fotografi och på Konstfack.

Elise Karlsson berättar om sin bok Linjen. Linjen är en mörkt humoristisk undersökning av arbetet som idé, ideologi och vardag. Elise Karlsson är författare, litteraturkritiker och redaktör. Linjen är hennes tredje roman, efter Lonely Planet och Fly, som nominerades till Borås Tidnings debutantpris.

Stina Oscarson berättar utifrån sina tankar och erfarenheter om konst och politik. Stina Oscarson är regissör, dramatiker och fri skribent. Tidigare konstnärlig ledare för Orionteatern och chef för radioteatern vid Sveriges Radio.

Caroline Malmström, curator på Art Lab Gnesta, berättar om pågående utställning Hardware och leder samtalet.

Samtalet är ett samarbete mellan Frida Klingbergs projekt Bastu för arbetslösa och Art Lab Gnesta med finansiering från Kulturbryggans tematiska stöd Kultur&Politik.

Begravning av Gnesta Målarvägg lördagen den 11 april kl. 11

$
0
0

Den 26 mars fick Art Lab Gnesta avslag från samhällsbyggnadsnämnden i Gnesta Kommun på sin ansökan om förlängt tillfälligt bygglov för Gnesta Målarvägg. Väggen kommer därmed att upphöra. Vi bjuder med detta in till ett gemensamt avsked.

Gnesta Målarvägg uppfördes och invigdes i oktober 2013 och har sedan dess varit mycket uppskattad och flitigt använd.

Vi ser med värme tillbaka på många givande dagar och månader tillsammans. Alla möten med er fina människor som kommit på besök och visat väggen er uppskattning. Vi minns människomöten som rev ned fördomar och oväntade samtal som uppstod under fikastunder i äppeltträdgården, där målarväggen levde sitt liv.

Vi minns dig, Gnesta Målarvägg, som en brobyggare mellan generationer och vi ser med glädje och beundran tillbaka på alla vackra konstverk och den sprudlande skaparglädjen du genererat.

Vi tackar dig, Gnesta målarvägg för den tid som varit.

 


Tobias Barenthin Lindblad håller avskedstal


Emanuel Hallklint, projektledare för Gnesta Målarvägg
Annika Sundin, projektledare för Gnesta Målarvägg
Signe Johannessen, ordförande Art Lab Gnesta
Erik Rören, verksamhetsledare, Art Lab Gnesta

Vid frågor kontakta Signe Johannessen, 070 877 63 85, Klicka här

Öppna eventetinbjudan på Facebook

Hardware

$
0
0

18 april – 7 juni 2015
Utställningen har öppet lördagar och söndagar kl 12-16.

Med verk av Anna Ihle, Christina Langert, Marie Eklund, Eva Nordangård, Emma Nordangård, Anja Sundberg, Beth Moen, AnneLie Karlsson, Anita von Scheele, Vanja Jonsson, Ulrika Eckardt, Helena Flodström, Vasile Georgeta, Avram Marian, Gunvor Nelson m fl.

Genom att samla konst, slöjd och historiska objekt vill vi diskutera arbete och värdeskapande. Under titeln Hardware tittar vi närmare på det hårda träet, på arbete men också på handelsvaran som idag är ett så självklart sätt att umgås genom. Är det lättare att köpa något än att bara ge? Vem tillåts skapa värde?

Under våren har träsnideriet hamnat i fokus i Gnesta. Människor som har kommit hit för att nöden tvingar dem har med stöd av lokalbefolkningen organiserat sig för att tillverka och sälja traditionellt trähantverk, framförallt skedar. Men frågan är också laddad, i samhället spänns just nu bågar av främlingsfientlighet. Det finns de som ifrågasätter skedarnas värde. Utifrån denna bakgrund vill vi starta ett samtal om vardagliga objekt och träet som material, och hur det i sin tur kan tala om värdeskapande, arbete och tid.

I Anna Ihles verk Idle Hands hänger delar av en ängel, täljd i trä och bunden i hamparep, fästa i en sågbänk i taket. Bakom verket finns konstnärens önskan om att underordna sig ett fysiskt arbete, och en undersökning av norrmannen Hans Nielsen Hauge (1771-1824). Inspirerad av pietismen formade Hauge en egen religiös inriktning samtidigt som han startade en mängd olika affärsrörelser. Den lutherska arbetsmoralen sägs vara en del av hur vi i Norden ser på arbete; idealet är att arbeta hårt och strävsamt. Men när rättigheterna för mindre bemedlade människor inskränks med argument om att de är lata, borde vi kanske fråga oss hur vi organiserar – och vad vi anser vara – arbete.

I From Circle to Square har Christina Langert varsamt förvandlat trästockar av ek till ett handgjort parkettgolv. Här finns både en sorts tämjd natur, men kanske framförallt en vördnad inför vad handen kan åstadkomma – och har åstadkommit tidigare, innan industrialiseringen och globaliseringen gav oss snabba klickgolv och lifestyle-inredning. Insikten om att ekarna har vuxit i flera hundra år innan de blir till ett golv vidgar perspektiven ytterligare och manar till omtanke om både tid och natur. Som skulptur är verket, inspirerad av de klassiska limhamnsrutorna, både stillsamt och oerhört intagande.

I projektrummet visas en större installation skedar, med historiska objekt ur länsmuseets arkiv och samtida träarbeten. Går det att vara politisk som slöjdare? Marie Eklunds svarta, svedjebrända skedar ifrågasätter hur en bruksvara borde se ut. Med utgångspunkt i måltiden som social ceremoni utmanar hon både mottagarens egna kreativitet och en sträng slöjdtradition. Eventuellt måste den som äter först bryta söder skeden för att kunna använda den.

Vilket värde har en sked – är det ett bruksvärde, konstnärligt, historiskt eller kanske ett socialt värde? Montern rymmer över 70 skedar som på olika vis speglar handens arbete. De spänner över olika uttryck och representerar ett urval av samtida slöjd. Ur Sörmlands museums arkiv har vi samlat skedar och fragment som grävts upp ur Sörmlands jordar och donerats från slott och koja. Genom att se tillbaka på hur vi hanterat träet vill vi ställa frågor om vad vi gör med vår tid och vilken typ av arbete vi värderar just nu.

Tågets rytmiska dunkande mot den stora trädkronan i Gunvor Nelsons video Tree_Line knyter ihop utställningens ambition. Tåget, som en bild av ett ökande samhällstempo och det gamla trädet, kanske både dess motsats, möjlighet och offer.

Utställningsgrupp Art Lab Gnesta: Signe Johannessen, Caroline Malmström, Peter Olsén och Erik Rören.

Produktionen har skett tillsammans med Sörmlands läns hemslöjdskonsulent för hård slöjd och Sörmlands museum.

 

Sörmmus_röd_text

 


Symposium om självorganisering inom konst

$
0
0

13-14 juni
Art Lab Gnesta och Elektron Gnesta

Det är de små självorganiserade konstverksamheterna som ofta står för det första steget i det konstnärliga ekosystemet genom snabba och hybrida arbetsmetoder och informella nätverk. De tar också den professionella samtidskonsten till mindre orter där ingen annan samtidskonst finns, genom deltagarbaserade projekt och ett djupt intresse för platsen. På så sätt bidrar de till både den konstnärliga utvecklingen och till samhällsdiskussionen utanför storstaden.

Symposiet tar upp frågor kring autonomi, allmänningar och relationen mellan självorganisering och den konstnärliga praktiken. Genom att fokusera på de självorganiserades värde och nätverkspotential är målet att skapa ett sammanhang för inspiration, verktyg och möjligheter till erfarenhets- och kunskapsutbyte för flera än de direkt berörda.

Symposiet inleds lördag 13/6 kl. 11.00 och avslutas söndag 14/6 kl. 15.00. Bland gästerna finns Andrea Phillips, Goldsmiths (London), Allison Collins, Western Front (Vancouver) Eric Stone, Common Practice (Los Angeles), Jason Bowman, Mick Wilson och Julie Crawshaw från Akademin Valand (Göteborg) m fl.

Projektet är ett samarbete mellan Riksutställningar, Den kollektiva hjärnan, Konstfrämjandet, Akademin Valand och Kultur i Väst/Västra Götalandsregionen.

Arbetsgruppen för nätverket Den kollektiva hjärnan består av Art Lab Gnesta, Galleri Syster, Galleri Verkligheten, Kultivator, Not Quite och Rejmyre Art Lab.

Evengemanget äger rum på Elektron i Gnesta, Art Lab Gnesta och kursgården Veskijärve mellan Järna och Gnesta.

B-salen, Elektron, Västra Storgatan 15, Gnesta
Art Lab Gnesta, Bryggargränd 4, Gnesta
Veskijärve, GPS-koordinater N 59° 5.773′, E 17° 21.441′

(Under lördagkvällen finns möjlighet till bad och bastu vid närliggande sjö – ta med badkläderna!)

PROGRAM

Lördag 13 juni

10.30 Kaffe
11.00 Välkommen – Giorgiana Zachia, Riksutställningar
11.05 Introduktion av Caroline Malmström & Signe Johannessen, Art Lab Gnesta och nätverket Den kollektiva hjärnan.

11.15 Panelsamtal kring hållbarheten i självorganiserade institutioner med Bongi Macdermott, Kulturrådet, Per Hasselberg, Konstfrämjandet och Petra Johansson, Kultur i Väst. Moderator: David Larsson, Rejmyre Art Lab.

12.15 -13.15 Lunch

Session 1: Commons

13.15 Föreläsning 1: Leandro Pisano, Liminaria
13.45 Föreläsning 2: Julie Crawshaw, Midwest

14.15 Samtal Leandro Pisano och Julie Crawshaw.

14.45 Fika

Session 2: Autonomy

15.15 Föreläsning 3: Allison Collins, Western Front
15.45 Nätverksworkshop
– grupp 1: Johan Wingestad
– grupp 2: Mick Wilson
16.45 Sammanfattning + uppsamling

17.15 Promenad till Art Lab Gnesta
17.30 Visning Art Lab Gnesta

18.00 buss #1 till Veskijärve
18.40 buss #2 till Veskijärve

19.00 Middag Veskijärve

20.30 Spelning med Hägerstens Botaniska Trädgård

21.30 Buss #1 från Veskijärve
22.00 Buss #2 från Veskijärve

22.40  Pendeltåg avgår till Stockholm (OBS! Byte i Södertälje hamn.)

SÖNDAG 14 juni

10.15 SL-tåg från Stockholm framme i Gnesta (OBS! Byte i Södertälje hamn.)
10.00 buss avgår för de som övernattat på Veskijärve till Gnesta

10.15 Kaffe

Session 3: Value and Values

10.30 Föreläsning 4: Jason Bowman, Akademin Valand & Stretched
11.00 Föreläsning 5: Eric Stone, LAXART & Common Practice Los Angeles
11.30 Föreläsning 6: Andrea Philips, Goldsmiths & How we work together
12.00 Samtal med Andrea Philips och Eric Stone, under ledning av Jason Bowman.

12.45 Lunch

13.45-15.00 Avslutande samtal under ledning av Signe Johannessen, Art Lab Gnesta.

Studiecirkel: Människor och bin

$
0
0

Som en del av projektet Utlöparna, ett samarbete mellan Konstfrämjandet, Art Lab Gnesta och Under tallarna, bjuder konstnären Erik Sjödin in till en studiecirkel där deltagarna träffas och fördjupar sig i temat människor och bin.

Under studiecirkeln presenterar Erik Sjödin den Den politiska biodlarens bibliotek; ett pågående arbete med att samla in, organisera och presentera böcker där paralleller dras mellan människor och bin. Biblioteket berör frågor som social organisation, antropomorfism och zoomorfism samt beroendeförhållanden och relationer mellan människor och djur.

Under studiecirkeln läser och diskuterar deltagarna ett antal texter på temat människor och bin. Texterna är på engelska och samtalet är på engelska eller svenska, beroende på vilka som deltar.

Studiecirkeln sker hos Under tallarna i Järna, kl 16.15 den 7/6, 5/7 and 2/8. Anmäl dig till Erik Sjödin: Klicka här Medverkan är gratis.

I september 2015 presenteras “Den politiska biodlarens bibliotek” i en utställning hos Art Lab Gnesta. Människor och bin är en del av Utlöparna, ett samarbete mellan Konstfrämjandet, Under tallarna och Art Lab Gnesta.

Öppen inbjudan till Art Lab Gnestas residencyprogram 2015-2016

$
0
0

Villkoren för de som verkar inom och utanför den urbana kontexten ser idag väldigt olika ut, och frågor om stad och land har blivit ett allt viktigt inslag i samhällsdiskussionen. Samtidigt är klimatförändringarna ett faktum, och kommer att påverka våra liv i allt högre grad framöver. Art Lab Gnesta har ända sedan starten 2010 haft målet att agera som en plattform för samtal kring miljö- och landsbygdsfrågor, och har möjliggjort flera konstnärliga nyproduktioner med konstnärer kring dessa frågeställningar. Nu bjuder vi in unga konstnärskap till denna konversation i vårt residencyprogram.

Om oss
Art Lab Gnesta är en plats för experimentella kopplingar mellan konst och samhälle. Vi är intresserade av relationer mellan konsten och konstnärerna, lokalsamhället, skolor, konstinstitutioner och andra som arbetar med konst- eller samhällsfrågor – både lokalt, nationellt och internationellt. Med fötterna i det sörmländska stationssamhället Gnesta och med blicken fäst utåt är vi en plats för produktion, presentation och diskussion. Art Lab Gnesta är ett självorganiserat initiativ grundat 2010 som drivs av en styrelse som består av bl a konstnärer, curatorer och författare.

Urval
* Ditt konstnärsskap beror frågor om miljö, människa-natur eller stad-land
* Du har nyligen lämnat en konstnärlig utbildning och/eller är under 35 år
* Du verkar med bas i något av de nordiska eller baltiska länderna

Urvalet görs av ALG:s arbetsgrupp för residencyprogrammet och baseras på konstnärskapets nyckeltematiker, nyfikenhet för platsen samt förväntad möjlighet att tillgodogöra sig det vi erbjuder.

Vi erbjuder
* boende och ateljéplats hos Art Lab Gnesta i 2 månader
* stipendium om 1000 euro/månad
* ersättning av resekostnader t/r Gnesta
* produktionsmedel enl överenkommelse utifrån sökt projekt
* presentation av projektet enl överenskommelse

Utlysningen gäller vistelse för två konstnärer, den ena hösten/vintern 2015 och den andra 2016. Ansökningar mailas till caroline.malmstrom[a]artlabgnesta.se senast 15 augusti 2015. Skicka projektbeskrivning, CV med relevant dokumentation och gärna länkar till tidigare arbeten.

Residencyprogrammet möjliggörs med stöd av Kulturkontakt Nord.

Träskets högtid

$
0
0

Välkomna att fira Träskets högtid på Art Lab Gnesta!

Vi firar Träskafton för att träsket är en plats där liv och död pågår samtidigt
Vi firar träskafton för att vi vill stå med fötterna i brun gyttja med ansiktet mot vinden
För att bejaka vädret, våra kroppar och för att känna livet i oss

Vi firar träskafton för att uppleva närvaro – i gemenskap och i oss själva
Vi firar träskafton för att tillsammans skriva våra historier och skapa våra nutider
För att protestera mot upprätthållandet av rasistiska idéer om nationell identitet
För att ta avstånd från kommersialism och alkoholnormer
För att slippa återgå till förlegade könsroller och tvång kopplat till tradition
För att vi vill välja vår egen familj att fira med

Vi firar träskafton för att sjunga nya psalmer
För att ge oss hän
För att acceptera
För att göra uppror
För att läka och för att hoppas

Vi firar träskafton för att vi vill dela med oss
För att lära något av varandra
För att ingjuta mod och för att bli överraskade

Vi firar träskafton för att vi växer och bryts ner på samma sätt som träsket
För att förändra träskaftons traditioner och för att allt kan hända här

Föranmälan till Klicka här

Måltiden är en del av Hägerstens botaniska trädgårds residency på Art Lab Gnesta, inom projektet Swamp Storytelling.

Mvh,

Hägerstens Botaniska Trädgård

Ps: Gratis

Swamp Camp

$
0
0

Art Lab Gnesta har bjudit in alla åttondeklassare i Gnesta för att tillsammans med konstnärer och biologer besöka uppleva, diskutera och undersöka det säregna ekosystem som finns i träsket. Ute i träsket några kilometer utanför Gnesta möter eleverna bl a zoologen Tasneem Khan, statsvetaren Savita Vijayakumar, konstnärerna Signe Johannessen och Erik Rören och firar Träskafton med bandet Hägerstens botaniska trädgård. I fältstudierna, som består av performance, musik och tecknande, samlas material in och lägger grunden för ett vidare arbetet som presenteras på offentlig plats i Sörmland.

Swamp Camp rör sig gränsöverskridande mellan naturvetenskap och konst och syftar till att ge deltagarna en större förståelse för klimatutmaningarna, få dem att utveckla ett kreativt tänkande i ett internationellt sammanhang samt ge möjligheter att skapa egen förståelse och inflytande över större processer. Projektet vill ge en djupare inblick i professionell samtidskonstproduktion och naturvetenskapligt forskningsarbete. Art Lab Gnesta ser målgruppen som en viktig kompetens för denna typen av arbete.

_MG_0757

Kärret är intressant som symbol för en stillastående klimatpolitik och en blick mot framtiden: vad väntar bland djupa rötter och pågående nedbrytningsprocesser, i fuktig dy? Och hur kan konst och konstpedagogiskt arbete i våtmarkernas unika ekosystem och utsatthet vara med och bidra till miljöarbetet i Gnesta, Sörmland och Sverige?

Titeln Swamp Camp har hämtats från det omfattande konstnärliga arbete som just nu sker i ett mangroveträsk som finns på Andamanerna, Indien. Där tar träsket alltmer över ön, då saltvattnet har börjat sprida sig efter geologiska förskjutningar i samband med tsunamin 2004. I detta andamanska träsklandskap pågår sedan 2013 ett samarbete mellan forskningsstationen ANET och Art Lab Gnesta.

 

Den politiska biodlarens bibliotek – Erik Sjödin

$
0
0

19 september – 25 oktober

I utställningen Den politiska biodlarens bibliotek presenterar Erik Sjödin sitt pågående arbete med att samla in, organisera och aktivera böcker där paralleller dras mellan människor och bin.

Under sommaren har Erik Sjödin lett en studiecirkel utifrån texter om förhållanden mellan människor och bin. Intill bikuporna hos odlingskooperativet Under tallarna i Järna har deltagarna tillsammans träffats för att diskutera bl a alternativ biodling, hur bin används för militära syften och hur beskrivningar av bin påverkas av kulturella föreställningar.

Bin sägs vara det mest omskrivna djuret efter människan. Böckerna i Den politiska biodlarens bibliotek illustrerar hur vi historiskt projicerat våra kulturella ideal på bisamhället: från att använda bisamhället som ett bevis för nyttan av en stark ledare, till dagens mer demokratiska idéer om kollektivt beslutsfattande.

Utställningen är en del av Utlöparna, ett samarbete mellan Konstfrämjandet, Under tallarna och Art Lab Gnesta.

Anuja Ghosalkar presenterar sitt arbete

$
0
0

Gästande konstnär Anuja Ghosalkar arbetar med teater, film och manusförfattande. Hon presenterar nu sin process, sin forskning och utdrag ur sitt nyskrivna manus som hon har arbetat med under sin vistelse hos oss på Art Lab Gnesta.

Välkommen på presentationen 27 sept klockan 16.00 på Art Lab Gnesta. Maila Klicka här om du vill delta.

”Lady Anandi är en historia gjord av min gammelfarfar Madhavrao Tipnis som spelade kvinnoroller på olika regionala teaterscener i Indien på slutet av 1800-talet. Jag försökte återfinna honom i historieböcker och familjealbum men han var frånvarande. En glömd figur, hans närvaro förföljer mig varje gång jag kliver upp på scenen. Lady Anandi är en märklig och absurd historisk undersökning i hur man agerar som kvinna i en mansdominerad värld”


Järna musteri på besök 3 oktober

$
0
0
Älskade pollinerare! Vi firar binas arbete genom att Järna Musteri mustar vid oss på Art Lab Gnesta denna lördag 3/10, kl 9-17. Ta med dina äpplen och lämna in, få underbar äppelmust till vintern tillbaka, eller se dem förädlas på … Läs mer

Människor och bin – studiecirkelträff 10 oktober



$
0
0

Studiecirkeln Människor och bin aktiveras med ytterligare en studiecirkelträff. Denna gång träffas vi den 10:e oktober kl 14:30 i anslutning till utställningen Den politiska biodlarens bibliotek.

Texten vi kommer att läsa och samtala kring är Disappearing Bees av Sumugan Sivanesan & Tessa Zettel. Texten är publicerad i anslutning till Plan Bienen, ett projekt som har pågått nu under sommaren i Berlin. Vi kommer som vanligt att tillsammans summera textens innehåll samt försöka svara på frågor och bolla tankar som uppkommit under läsningen. Det är bra att ha läst texten innan vi ses men det är inte nödvändigt för att delta.

Vi ses alltså hos Art Lab Gnesta lördagen den 10:e oktober kl 14:30. Vid frågor kontakta konstnären Erik Sjödin, mail[a)eriksjodin.net

Människor och bin är ett projekt av Erik Sjödin bestående av en studiecirkel hos Under tallarna i Järna och en utställning hos Art Lab Gnesta. Utställningen är öppen kl 12-16 på lördagar och söndagar 19:e september till 25:e oktober. Människor och bin är en del av Utlöparna, ett samarbete mellan Konstfrämjandet, Under tallarna och Art Lab Gnesta.

Varmt välkomna!

 

Aktiva rum

$
0
0

Hur kan konstproduktioner i offentliga rummet möjliggöra ett öppnare och mer inkluderande samhälle? På vilket sätt kan konsten och pedagogiken samverka för ett levande kulturliv, i staden och på landsbygden?

Välkomna till en fördjupningsdag om konst och pedagogik i det offentliga rummet där vi tillsammans tittar närmare på metoder och exempel inom konstpedagogiskt arbete och deltagarkultur.

Dagen modereras av Signe Johannessen som arbetar med workshopformen och deltagarbaserade projekt i och utanför Art Lab Gnesta. Aktiva rum drivs av Sörmlands museum och Art Lab Gnesta och är en del av projektet Närkontakt med historia, konst och slöjd – en rättighet för barn och unga.

Medverkande

Malin Lindmark Vrijman, Kultivator
Kultivator har sedan 2005 arbetat gränsöverskridande mellan jordbruk och konst. En viktig del av hennes arbete har varit konstpedagogik genom workshops och undervisning. Kultivator samarbetar tätt med Ölands folkhögskola och Malin kommer att tala om hur hon kombinerar rollen som konstnär med rollen som pedagog och lärare.
Malin håller ett föredrag och deltar i panelen.

Tobias Barenthin Lindblad, Dokument Press och Graffitifrämjandet
Dokument Press är både ett bokförlag och ett kunskapsförmedlande företag med rötterna i den svenska hiphopkulturen. Tobias kommer att tala om gatukonst, graffiti, medborgardeltagande, stadsplanering och rätten till det offentliga rummet. Tobias håller ett föredrag och deltar i panelen.

Erik Rören, Art Lab Gnesta
Erik har arbetat med en rad uppmärksammade offentliga projekt i gränslandet mellan pedagogik och offentlig konst. Han presenterar exempel på projekt som han drivit i Art Lab Gnestas verksamhet och tala om möjliga framtida vägar.
Erik håller ett föredrag och deltar i panelen.

Jenny Haraldsson
Jenny leder projektet Närkontakt med historia, konst och slöjd – en rättighet för barn och unga på Sörmlands museum. Projektet handlar om att hitta nya sätt att jobba gränsöverskridande med pedagogik och en konstant utveckling av pedagogiken. Seminariet Aktiva rum är en del av projektet Närkontakt.
Jenny introducerar dagen.

Lars-Erik Wahlberg
Lars- Erik är länskonstkonsulent i Sörmland och arbetar aktivt med att få offentlig konst tillgänglig 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, gratis, med målet att ge alla en möjlighet att använda sig av den i pedagogiska sammanhang.
Lars-Erik deltar i panelen.


 

Plats och tid:
3 november 09.00 – 13.00
Art Lab Gnesta, Bryggaregränd 4, Gnesta.

Föranmälan till Jenny Haraldsson, Sörmlands museum Klicka här (begränsat antal platser)


 

Schema
09.00 Kaffe och rundvisning av Art Lab Gnesta
09.15 introduktion till dagen av Jenny Haraldsson
09.30 Malin Lindmark Vrijman, Kultivator
10.15 Tobias Barenthin Lindblad, Dokument Press
11.00 Fika/tilltugg
11.30 Erik Rören, Art Lab Gnesta
12.15 Panelsamtal
13.00 Gemensam lunch på restaurang Strand (till självkostnadspris)


Sörmmus_röd_text     

Bastu för arbetslösa – Frida Klingberg

$
0
0

15 november – 20 december 2015

Vi lever i en högteknologisk tid där manuellt arbete automatiserats och omkring 8% av befolkningen kategoriseras som arbetslösa. Samtidigt förutsätter samhället ekonomiskt och socialt ett lönearbete, inte bara för privat försörjning. Den som inte har ett lönearbete nekas tillträde till många förmåner och rum. Vad gör detta med oss som människor?

I Bastu för arbetslösa har konstnären Frida Klingberg anställt annars arbetslösa personer för bastubad och samtal om vilka erfarenheter och kunskaper om samhället man får genom ”att vara arbetslös”. Projektet har genomförts i Dala-Floda, Gnesta, Luleå, Fengersfors och Malmö. 15 november 2015 presenteras arbetet i en bok och en utställning  hos Art Lab Gnesta. Mer info kommer.

 

Momentum Gnesta – en manifestation för medmänsklighet

$
0
0

Välkommen att delta på en manifestation för medmänsklighet i förjulsmörkret!

Föreningen Art Lab Gnesta och Lokstallet Gnesta AB bjuder in alla medmänniskor till en symbolisk kraftsamling. Vi vill samla er i Gnesta som står upp för mångfald, alla människors rätt till ett liv i fred och frihet och var människas rätt till sin egen åsikt. I tider av polarisering är denna manifestation en samlande hyllning till FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter. Vi som möter upp stödjer denna förklaring och vandrar 500 meter tillsammans för en inkluderande ort!

Vi samlas utanför Lokstallet där Kören Karins Änglar stämmer upp. Därefter går vi tillsammans med tända facklor längs strandpromenaden, förbi vårt vackra Gnesta och upp till Bryggeriholmen. Längs med vägen bjuds på kulturella överraskningar. Utanför Art Lab Gnesta avslutar vi manifestationen med glögg och tal.

Följ med!

15 december kl. 16:30 – 17:30
Evenemanget på Facebook


Denna manifestation är religiöst och partipolitiskt obunden. Bakom manifestationen står:

Lokstallet Gnesta AB
Art Lab Gnesta
Gnesta Handel
Gnesta Solidariet
Långsjo:teater
Konst i Gryt
OK Klemmingen
Kören Karins Änglar
Smedsta GF
Musik & kulturföreningen Ateljé 42
Lions Club Gnesta
Stjärnhovs IK
Gnesta/Trosa Gode Man- och Förvaltareförening
Föreningen Teater i Gnesta

Viewing all 198 articles
Browse latest View live